Mörk lantbröd2 limpor Gott och lätt gjort bröd Ingredienser25 g jäst, gärna söta degar 5 ljummet vatten 25 g smör 2 tsk salt 2 msk mörk sirap 1,4 l mörkt lantbrödsmjöl Gör så härSmula ner jästen i degskålen. Tillsätt ljummet vatten(37) och rör om så att jästen löser sig. Klicka i rumsvarmt smör. Tillsätt övriga ingredienser men spara ½ dl mjöl till utbakningen. Arbeta degen kraftigt,ca 4 minuter med maskin och 8 minuter för hand, tills den känns smidig. Låt jäsa övertäckt med bakduk 30-40 minuter. Knåda degen smidigt på mjölet bakbord. Dela degen i 2 bitar och formar dem till avlånga limpor. Rulla dem i mjöl. Lägg limporna på bakplåtspappersklädd plåt. Skåra dem med vass kniv ochl åt jäsa under bakduk 30-40 minuter. Sätt ugnen på 225 grader. Grädda i nedre delen av ugnen, 20-25 minuter. Låt dem svalna på galler under bakduk. |
Uppmuntrande ord som kan lätta upp vardagen, goda recept som piffar till en helt vanlig dag. Ha det himlagott!
torsdag 18 november 2010
Himlagott bröd!
Prenumerera på:
Kommentarer till inlägget (Atom)
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar