torsdag 18 november 2010

Himlagott bröd!

Mörk lantbröd

2 limpor
Gott och lätt gjort bröd



Ingredienser

25 g jäst, gärna söta degar
5 ljummet vatten
25 g smör
2 tsk salt
2 msk mörk sirap
1,4 l mörkt lantbrödsmjöl

Gör så här

Smula ner jästen i degskålen. Tillsätt ljummet vatten(37) och rör om så att jästen löser sig. Klicka i rumsvarmt smör. Tillsätt övriga ingredienser men spara ½ dl mjöl till utbakningen. Arbeta degen kraftigt,ca 4 minuter med maskin och 8 minuter för hand, tills den känns smidig. Låt jäsa övertäckt med bakduk 30-40 minuter.

Knåda degen smidigt på mjölet bakbord. Dela degen i 2 bitar och formar dem till avlånga limpor. Rulla dem i mjöl. Lägg limporna på bakplåtspappersklädd plåt. Skåra dem med vass kniv ochl åt jäsa under bakduk 30-40 minuter.

Sätt ugnen på 225 grader. Grädda i nedre delen av ugnen, 20-25 minuter. Låt dem svalna på galler under bakduk.


 



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar